22 10 Anholt


Het leven vergelijk ik soms met een ketting. Een aaneenschakeling van gebeurtenissen in allerlei kleuren en materialen. Roestig als je begrafenis hebt of moet condoleren voor een buurvrouw iets verderop. Maar ook kleurrijke of zelfs gouden schakels in de vorm van een spelletje met de jongens, de tranen in de ogen lachen om familie of een collega. Zo is ieder geboeid door het leven op zich. De ene cirkel verbonden aan de andere. Ik heb het voorrecht af en toe een mooie ronde te beleven. Letterlijk maken door een rondje te gaan fietsen. Zo orden ik m'n gedachten en zie tegelijkertijd wat van de wereld.

 

Qua weersomstandigheden kon het niet beter. De wind zat in het zuiden en ik wilde eens naar Anholt. Dit kon ik mooi combineren met een tip die ik kreeg om kasteel Slangenburg Doetinchem te bezoeken. Ik ben om klokslag 4 uur vertrokken. Er was geen maan dus ik had alle sterren voor mezelf. Dezelfde route als Bonn zuidwaarts via Wierden Enter Goor, geen volle terrassen dit keer. De route is me bekend dat rijdt wel zo gemakkelijk 's nachts. Richting Diepenheim de gele borden doorgaand rijverkeer gestremd.

Ook dit keer gokken dat het met de fiets wel meevalt. Eenmaal daar de wereld aan gele borden en afzetting, terwijl er vers asfalt lag aan mooie brede fietsstroken, de rest van de straat moest nog gebeuren, het geluk was aan mijn zijde. Voorbij Neede heb ik fietspad over oude treinroute door Eibergen naar Groenlo genomen. Een enkele vroege werknemer begon ik tegen te komen. Eenmaal linksaf geslagen naar de Aaltenseweg even koffie rond half 7 bij een picknicktafel. Een man met een hond vond dat het nog heel ver was naar Aalten toen ik het hem vroeg, maar liefst 10 km lang.

Best vreemd weer vandaag, de vorige rit naar het noorden had ik nog de handschoenen aan, nu trok ik de korte broek aan bij mijn eerste pauze. Bij de grens bij Aalten was het helemaal licht en konden de lampen uit. 

Leuk om ook nog stukkie Duitsland mee te nemen. Toen het eenmaal serieus begon te waaien, zette ik koers naar het westen. Bij een koffiestop bij rustpunt langs de Bocholtse Aa, wilde ik net weer wegfietsen, stond de voorband op de sokken, dus werd mijn pauze met 20 minuten verlengd. Nieuw binnenband erop en ik vervolgde mijn weg. Schitterend hoe de opkomende zon de herfstkleurende bomen verlichtte zo langs het water. Het water van de Bocholtse Aa kon ik tot bij Isselburg naast fietsen.

Daar kon ik bij centrum bij een begraafplaats het water aanvullen. Kasteel Anholt was mooi, door het tegenlicht kon ik niet goed op de foto krijgen. Maar het was wel de moeite waard om het eens te bezoeken. Ze hebben er nu een hotel in gemaakt.

Wasserschloss Anholt

Langs de Oude IJssel

Fabriek bij Ulft, nu een buurtgebouw met van alles erin

Terug in eigen land volgde ik het fietspad langs de Oude IJssel. Links lag Ulft, rechts graasden onder luid gekwetter wat ganzen. Langs de oude fabriek al zigzaggend noordwaarts. Overal waar ik kwam dwarrelden blaadjes uit de bomen in mijn schoot op mijn pet of langs me heen op straat. Eikels knapten open onder de banden, blaadjes knisperden, het was volop genieten van de herfst. Mooi fietsen op witte wegen en fietspaden door de Achterhoek. Even glimlachen om een krasse oude dame op een grasmaaier bij IJzevoorde.

Kasteel Slangenburg bij Doetinchem

Even de laatste koffie opdrinken bij Slangenburg kasteel bij Doetinchem. Daar twee jonge knapen van basisschoolleeftijd allerlei vragen stelden over waar het stuur zat, petspiegel, afkomst en doel. Mooie boskapel hier, scholen met de Bijbel met wat huizen eromheen daar. 

Bij Ruurlo kasteel 3 bekeken en ik was via Gelselaar de provinciegrens weer in Overijssel. Mooi om te zien hoe een buizerd een muis uit het veld haalt. Bij Diepenheim west kasteel nummer 4 die ik al eens had gezien.

Ruurlo

In de buurt van Halle Heide, of was het nu Heide Halle...

Jullie zijn groot en ik ben klein dat is niet eerlijk...

Oude Markeloseweg onder Rijssen

Bij Twentekanaal schrok ik op van een onbewaakte overweg, precies op het moment dat er een trein langs kwam. Via de nieuwe fietsbrug over de A1 naar Rijssen en draaide ik thuis om half 5 pad weer op. Totaal zo'n 190 km. Over kettingen gesproken, ik ga die van mij eens smeren...

Maak jouw eigen website met JouwWeb