22 04 Zwinderen


Afgelopen vrijdag had ik plannen om naar Duitsland te fietsen. Zwart witte paaltjes tellen. Helaas ben ik toen niet verder dan Kloosterhaar gekomen. Want eenmaal voorbij het dorp geloof het was de derde lantaarnpaal, knipgat en een lege band. Half 2 weggegaan om kwart over 2 al de eerste klapper. Na een nieuwe reserveband er eenmaal opgelegd te hebben lag deze er blijkbaar niet goed op, want ik stond na 300 meter weer op de sokken. De eenmaal 10 km afgelegde kilometers ben ik toen maar terug naar huis gelopen, want op dergelijke tijdstippen begin je ook niet veel. Gelukkig heb ik daar een goede kennis die daar in het dorp woont, waar ik de fiets even achter het huis kwijt kon.

Fiets je op Koningsdag door Hollandscheveld!

Nederland ligt nog te maffen, ik lig te fietsen :-)

Als goedmakertje hiervoor, en tevens de nieuwe achterband proberen, besloten om op de morgen van koningsdag maar te gaan fietsen. Niet zo'n hele grote afstand, zodat ik na de tocht nog tijd over had om met het gezin de feestdag te vieren.

Ik ben tegen half 5 weggefietst, nog nèt in het donker richting het noorden. Doel was vandaag onder andere knooppunt 51, in Drenthe die ik eens in een filmpje van iemand anders voorbij heb zien komen. Eerst langs het kanaal richting Mariënberg, mijn schoolroute naar de basisschool. Als je wat vaker bent wezen fietsen weet je veelal de weg wel. Zo ook de fietspaadjes door het bos in de buurt van Rheerzerveen, die in het donker extra aandacht vragen. De weg door Lutten en Slagharen (langs het park inderdaad) deed me denken aan metaalbedrijf waar ik vroeger vakantiewerk heb gedaan.

Uren achter ponsmachines en kantbanken om bedplaatjes te maken. Een van de collega's daar kwam uit Slagharen, aangezien hij best wel lastige naam had, altijd op de fiets kwam, kreeg hij al vlug de bijnaam "Gratis". Maar het bospaadje, die ik toen ook al kende, wilde hij niet langs. Hij fietste altijd om, over Hardenberg, door weer en wind, dag in dag uit. Zo heb je best vreemde snuiters in de wereld.

 

De provinciegrens was zo onder de wielen door, en ik was zo op Koningsdag in Hollandscheveld! Daar waar ik verlichting uit, en de navigatie maar aan heb gezet.

Een van favorieten, enkel fietspad, langs het water met een opkomende zon

Meestal als ik op tijd wegga hoeft het niet, en fiets je lichamelijk overschot wel weg als brandstof. Soms ben je ook wel blij dat je dan voorzieningen hebt onderweg in een camping, of een hok waar je terecht kunt als het moet, vooral als restaurants nog niet los zijn. Deze , speciaal voor koningsdag in oranje gekleurd, stond in hartje Zwinderen, de enige plek waar ik even koffie heb gedronken.

Het is wel leuk om in het zuiden van Drenthe zoveel mogelijk langs fietspaden en witte boerenlandweggetjes te rijden. Stukje langs het water bij knoopunt 51 was fantastisch, zeker daar de eerste gouden zonnestralen door het wolkendek kwam, dit in combinatie met mistflarden die als geesten uit het water kruipen is het gewoon magisch. Zoveel mogelijk langs het water fietsen kwam ik via Nieuwlande kwam ik in Zwinderen terecht. Daar heb ik bij de brug in een hokje een bakkie koffie gedaan. Geen ziel gezien op het hele moment dat ik daar was.

 

De kerk in Steenwijksmoer, het dak van de kerk was ook voor deze koningsdag oranje gekleurd.

Onderweg fotografeer ik weinig mensen, maar ik vond deze combi met mooie boerderij in Holthone, man die vlag ophangt op deze feestdag zo mooi. 

Had ik deze brug ook al op de site staan? Het is wel een mooie binnenkomer. Er vlak achter duik je het centrum van Hardenberg in.

Het is maar goed dat de namen Grevenberg, Klooster en Holthone ook op de kaart staan, anders ben je ze zo weer vergeten. Ook kwam ik erachter dat er nog een Steenwijksmoer ligt, in de schaduw van de windmolens van Coevorden. Via buurtschappen Ane, Engeland, stukje klünen door werkzaamheden in Hardenberg Marslanden, begonnen de eerste mensen zich te vertonen. In het centrum werden de eerste kleedjes neergelegd, en de prularia aangesleept om verkocht te worden. Ook stond er een stand van fietsoptimaal Hardenberg. Terwijl ik voor hun waar aan bakfietsen stond, kon ik het niet laten om mijn ligfiets een praatje te maken. 

Ik was was netjes om half 10 weer thuis. Eindelijk aanvallen op iets wat ik speciaal voor vandaag heb laten halen. Totaal zo'n 100 km gehad, en na een koude douche was het tijd me met het hele gezin op de rommelmarkt te wagen...

Deze brugwachter in Beerzerveld was ook op koningsdag in het oranje

De route was 106 km lang