20 11 Meppen en Lingen


Ja ja, ik weet het, je mocht niet naar het buitenland reizen. Maar gisteravond hoorde ik op de radio dat je best naar Duitsland mag, maar niet langer dan 24 uur. Dat laat ik me geen twee keer zeggen natuurlijk. Want de plannen lagen al een tijdje op de plank om een van de ritten op de Sparta nog eens dunnetjes over te doen.

Deze vrijdag maar vrij genomen voor een ritje naar onze oosterburen. 

Rond de klok van 6 vertrokken naar de dichtstbijzijnde grensovergang hier in de buurt bij Kloosterhaar. Daar begon het lichtelijk al te schemeren. Best fris, maar goed te doen. Het spookte al door mijn hoofd, wat nu als ze vragen gaan stellen? Gelukkig waren de wegen goed te doen, even een tijdje goed opletten op wat hogere putdeksels voor je het weet rijd je je banden erop lek. Ook waren er veel vogels die al snaterend over kwamen vliegen onderweg naar warmere oorden. Teken dat de winter in aantocht is. Ik was alweer toe aan een lekker bakkie koffie in Twist. Wilde ik net naar een bankje fietsen, gaat er een jongedame op zitten. Normaal ga ik er rustig naast zitten, maar dat laat ik nu wel. Verderop kon ik terecht bij een bakker waar ze ook bankjes hadden staan. Koffie en warmte waren meer dan welkom. Ik kon de verleiding weerstaan niet naar de bakker te gaan. Ik had genoeg brood bij me. Na Twist de route naar Meppen op gezocht, en ik vond het op werkvolk na best rustig op straat. Je ziet ook geen fietsers buiten de bebouwde kom.
Wel enkele jaknikkers langs de straat die het naar hun zin hadden als je hen er naar vroeg.

In Meppen kreisstadt van Emsland dwars door het centrum om Emsland zelf in te duiken. Lichtelijk glooiend was het rondom de contreien van Geeste. Na Biene kwam ik langs de olieraffinaderijen langs het Dortmund-Emskanal noordelijk van Lingen. Inmiddels kwam de zon er steeds meer tussendoor piepen en viel me de mooie herfstkleuren overal op, prachtig gewoon. In Lingen had ik nog een schuld open staan. Ik wilde het afstandsbordje naar Diepholz op de foto hebben. Normaal loop ik niet warm voor dergelijk straatmeubilair, maar met de rit naar Wietzendorf heb ik 81 km, 4 uur lang, zowat elk dorp of stad kunnen lezen hoeveel km het nog was naar de volgende redelijke stad van betekenis, dat blijft je wel bij.

Daarna de stad Lingen zelf nog in het centrum gedoken, even bij het oude stadhuis. Daarna wilde ik langs de Ems verder naar het zuiden. Maar dit fietspad was afgesloten in verband met aanleggen van een nieuwe brug. Dan maar via een een straat verderop langs het kanaal. Even verder kwam ik uit langs de kerncentrale. Vanaf de sluis kon ik een fietspad langs een water naar Nordhorn.

Eerst nogal hobbelige met de boomwortels en oud weggedeelte. Ik vond dat de fiets aan de voorkant al niet meer zo lekker schakelde. Bij een boomstronk even wat eten en genieten van de stilte van dat moment.
Toen kwam de aap uit de mouw, ik heb laatst eens de tandwielen er eens af gehad voor de schoonmaakbeurt, nu bleek dat ik het volgens mij niet strak genoeg had aandraait. Van de 5 waren 3 schroefjes verdwenen, en de andere 2 waren behoorlijk los. Deze maar weer aangedraaid, en op kleinste tandwiel voor op naar Nordhorn 10 km verderop om daar maar eens naar een fietsenmaker te gaan om nieuwe te halen. Ik durfde niet meer de volle kracht op erop te zetten. Eenmaal een fietsenmaker gevonden bleek deze over een half uur open te gaan. Tja. Wachten of doorgaan? Ik besloot maar naar een pleintje verderop te gaan om bij de pakken neer te gaan zitten. Terwijl ik om het hoekje loop valt mijn oog op een oude fiets, blauw gespoten die nu met veel tekst in het frame dienst doet als reclamezuil voor de plaatselijke tandarts. Daar zat een voorderailleur op, met exact dezelfde schroefjes. Een paar minuten later zaten deze schroefjes in eens op mijn fiets met blauwe verf en al...

Vol goede moed verder maar op zoek naar het kanaal om me weer in Nederland te brengen. Na omrijden wegens afsluiting ook bij de grens afgesloten. Nou ja, dan maar de omleidingsborden maar gevolgd en even verderop reed ik langs kanaal Almelo Nordhorn met het beetje wind wat er stond in mijn rug richting het westen. Wat verder even tijd voor een bammetje. Daarna werden de schaduwen inmiddels al wat langer en reed ik via Albergen en Habrinkhoek naar het noorden. Haal ik ook nog eens 2 wegen door elkaar, zodat ik weer 4 km omrij, ja dat hoort bij het fietsen. Verderop in mijn eigen dorp zag ik net de oranje zon achter wat bomen verdwijnen, als een een knipoog en ben ik dankbaar voor deze mooie dag. 

Jaknikker in de buurt van Twist.

Raadhuis van Meppen, je ziet het geen hond op straat.

Genieten van Emsland

Typisch Duits bushokkie

Geestelijk hier in Geeste

De grootste afstand die ik tot nu toe op de fiets klein heb zien worden 81 km, niet nu, maar de vorige keer naar Wietzendorf was het net na twaalven 's nachts, toen kon ik deze foto niet maken in het donker. Ik was er nu in de buurt.

Raadhuis van Lingen, net zo mooi.

Je rijdt hier niet zo tegen de rand aan.

Kerncentrale van Lingen.

Bij gebrek aan bankjes maar op een stronk gezeten

Door Twente terug, ook mooi.

De route voor vandaag. Met een paar keer verkeerd rijden alles met elkaar 172 km.

Maak jouw eigen website met JouwWeb