20 05 Veluwe


Op het tijdstip dat ik vertrok waren het slechte weersomstandigheden voor inbrekers want het was volle maan. Ik besloot maar gewoon de kortste weg naar Loenen te nemen. Onder de felle volle maan reed ik maar liefst 2 keer langs massa's gele borden doorgaand rijverkeer gestremd. Als je alle borden bij elkaar deed, had je een groter oppervlakte dan het straatgedeelte waar ze daadwerkelijk mee bezig waren. Gelukkig trek ik me daar niet of nauwelijks iets van aan, maar spannend blijft het wel of ik er met de fiets langs kan ja of nee. 's Nachts heb ik meermalen roofvogels en uilen boven de velden zien zoeken naar slachtoffers, mooi om te zien met zoveel maanlicht. In Wilp de eerste bak koffie, en via de wat saaie route via Klarenbeek was ik wel lekker snel in Loenen.
Daar ging ik over naar mijn routebeschrijving op papier. Ditmaal niet met straatnamen, maar een lijstje met een aardig wat knooppunten netjes gerangschikt, gepland tot aan Hattem toe. Het leek dan ook meer op een bingokaart.

Toen ik rond zessen de eerste bossen in reed was het gelijk bingo, een paar lummels van everzwijnen staken het fietspad over en verscholen zich in de bossen. Ook heb ik reeën, vossen en ik meen herten gezien op de vroege morgen. Op een stukje mul zand na waren de fietspaadjes goed te doen. Bij Terlet stak me nog zo'n schotse hooglander het fietspad over. Deze heb ik van een afstandje op foto kunnen zetten. Van dichtbij met maar niet gedaan, je weet maar nooit met zo'n beest. Veel klimmen ook richting Schaarsbergen.
Tegen zonsopkomst was het nog best fris in de mist, ik had nog vest aan en was blij dat ik de handschoenen had mee gegrepen.

Via Schaarsbergen, even smokkelen met de knooppunten naar boven naar Otterlo. Daar was ik na al dat gehobbel wel toe aan pauze 2, de bovenste rij was vol, dus ik mocht wat lekkers uitzoeken. Toevallig in de buurt van de fietsenmaker, dus heb ik daar maar de bandjes weer op niveau gebracht. Met al die veeroosters was dat wel welkom. Daarna via Harskamp en Kootwijk bos, bos en nog eens bos. De ene plek mooier dan de andere, schitterende paadjes, ja ik heb genoten vandaag. Daarna schuin richting Garderen, maar bij de n344 even gesmokkeld om naar Elspeet te gaan. Via Gortel, even de korte broek weer aan om Epe heen om uiteindelijk na zo'n 40 knooppunten in Hattem uit te komen. Helaas was het kleine pontje naar Zwolle uit de vaart in verband met corona, tja, ik had graag na al die boslucht nog even het ruime sop gekozen. Maar het mocht niet baten, dan maar de spoorbrug. Nog even bakkie en buurten bij Zwolse vestiging van mijn werk en na laatste rukje langs het Zwolsekanaal , ja natuurlijk, was ik mooi op tijd thuis. Een mooie 200 km ongeveer gehad.

Omgeving Loenen

Bij nader onderzoek bleek dit een wisent te zijn. Het dier ging netjes aan de kant.

Geregeld schoten everzwijnen en herten het fietspad over, vlakbij Schaarsbergen

Al vlug tijd om korte broek aan te doen...

Heerlijk dit soort paadjes, de Veluwe zit er vol mee, omgeving Kootwijkerbroek

Stukkie zandpad, gelukkig niet al te rul, omgeving Elspeet

Blijft toch elke keer veranderen dat bos, in de buurt van Heerde

Omgeving van Epe

Langs het kanaal weer van Zwolle huiswaarts