20 04 Drents-Friese Wold


Laatst zat ik eens te luisteren naar een uitzending van "de Spaak", een Podcast van Radio 1 over fietsen. Er was een interview met een wereldfietser voor die geweldig kon vertellen. Terwijl inmiddels de volgende aan zet was bleef de woonplaats van deze man hangen: Doldersum in Drenthe. Ik kon me niet heugen of ik er al eens was geweest...

Met de noordenwind vandaag besloot ik dit plaatsje maar eens toe te voegen aan mijn lijstje, gecombineerd met een rondje Drents-Friese Wold, het op een na grootste aaneengesloten bos van Nederland, als ik Wikipedia mag geloven. Dus ben ik rond een uur of 3 weg noordwaarts weggefietst. Het blijft me fascineren dat nachtrijden. Je ziet de eerste mistflarden als witte gedaanten langzaam het kanaal uit kruipen. Het idee dat de bevolking om je heen ligt te slapen, de sterrenhemel... Daarna via een betonnen bospaadje door de Oldemeijer. Via Kerkenveld en Alteveer dwars door het centrum van Hoogeveen. De eerste ochtendgloren dienden zich al aan terwijl ik in Pesse in een bushok koffie zit te drinken. En ik kreeg bezoek, een zwarte aanhalige kat vond me wel gezellig daar.

Het fietspad volgde door het Dwingelerveld, de vogels zongen het hoogste lied, prachtig blijft dat toch. Na Geeuwenbrug was ik zo in het Drents Friese wold waar ik talloze reeën voor me uit zag stuiven. Mooie paadjes door de bossen en hei daar. Even de grens over van Friesland en het leek daar wel een maanlandschap. Daarna even de boel repareren, want de kettingbuis was losgegaan en via Wateren fietste ik zoveel mogelijk bospaadjes terug richting Doldersum. Even bakkie doen in Holtingerveld, en zo kwam ik door plaatsen waar je weinig tijd had om over te denken want je reed er zo weer uit. Het kleine beetje wind wat er stond begon aangenaam in de rug te waaien en de zon bakte me de lange kleren van het lijf. Een stukje nog langs de Vaart, en kwam ik er maar weer achter hoe afwisselend Drenthe kan zijn. Even water aanvullen bij een Rustpunt en ik was zo weer in mijn eigen provincie. In tegenstelling van het rustige Dedemsvaart viel me op hoeveel mensen er waren bij de stuw bij Junne. Een mooie 150 km gemaakt vandaag.

Mr. Miauw in bushok in Pesse

Dwingelerveld in de ochtend

Drents Friese Wold voorbij Geeuwenbrug

Je ziet de damp van de vennetjes komen

Je zou het niet zeggen, maar dit is Friesland. Voor het eerst met de ligfiets hierheen

In de buurt van Wapserveen

Nabij Havelte

Een van de vele Drentse kanalen

Onder de rijksweg door naar Linde

Omgeving van Junne

Maak jouw eigen website met JouwWeb