19 05 Weerribben


ik besloot ook maar eens een keer weer naar de Weerribben te gaan... Ik kachel overal heen, maar dàt ligt nota bene in mijn eigen provincie! De wind zat al een tijdje in het noordwesten dus, dikke prima. In plaats van morgen weg te gaan, gisteren op het laatste nippertje besloten vandaag vrij te nemen voor een tochtje. De route was al klaar, dus ik hoefde alleen nog de laatste dingen voor te bereiden.

Omdat ik niet wilde dringen met de hordes toeristen aldaar, ben ik op tijd vertrokken, terwijl de schemering net begon in te zetten.  Door het bos naar Ommen had ik geen muziek aan, want hoe mooi is het wakker worden met prachtige vogelzang in de morgenstond. Via Balkbrug was ik zo weer in het Reestdal, waar ik toe was aan de eerste bak koffie in Halfweg, net voorbij IJhorst. Verder via Lankhorst, dwars door ontwakend Meppel, daar waar ik de navigatie maar eens heb aangezet. Terwijl ik door Kolderveen reed, werd ik verrast door een telefoontje. Tenminste, dat dacht ik. Het bleek mijn wekker te zijn om op normale werkdagen wakker te worden... 

Daarna naderde ik al vlug een leeg Giethoorn, wat ik heb ik daar genoten! Geen ziel te bekennen. Alle bruggetjes en paadjes voor mij alleen! Ik heb er zelfs even op een bankje gezeten om het op me in te laten werken. Natuurlijk, ik ben er wel vaker geweest, maar toen was het niet zo leeg. Daarna de noordzijde nog gedaan, de korte broek aangedaan, en ben ik verder gefietst naar Dwarsgracht. En eigenlijk is het daar nét zo mooi als in Giethoorn. Ik kwam daar aan de praat met een man die zijn hond lekker liet zwemmen. Hij kon zich opwinden over de mensen die met elektrische fietsen vol gas rondfietsen, goed moeten uitkijken voor de bruggetjes en zo vergeten om zich heen te kijken, terwijl het daar zo uniek en mooi is. De bedoeling was om de pont bij Jonen over te gaan, maar daar moest ik anderhalf uur op wachten...

Op advies van de meneer de navigatie van Mio uitgedaan, de kaart erbij en via de knooppunten omgereden via Muggenbeet, en langs het Giethoornermeer. Net zo mooi. Onderweg lag een vrouw in een deuk omdat ik die steile bruggetjes met een ligfiets aan het bedwingen was, en of ik het niet eng vond. Het laatste stukje ging langs de N333 om in Blokzijl te komen. Eenmaal daar had ik een prachtig plekje aan de haven gevonden om een bakkie te doen, een verrassend dorpje met prachtige oude panden. Daarna ben ik verder getuft via Sint Jansklooster. Ik had via Vollenhove willen gaan, maar door de omweg bij Dwarsgracht heb ik een stukje van de route ingekort. Even later over het fietspad bij Belt Schutsloot, ook net zo mooi. Daar waren inmiddels de eerste Chinezen te bewonderen.

Een vrolijk goedemorgen, en verder gaat het weer. Verderop dwars door het centrum van Zwartsluis om de Conradsweg op te gaan naar Rouveen. Na het gehobbel over de Oude Rijksweg, had ik inmiddels een bushokje tegenover de Hervormde kerk gevonden voor de laatste boterhammen. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt door waarschijnlijk de koster en zijn helper, die uitgebreid de klokken begonnen te luiden. Er was geen ramp gebeurd, mensen waren op dat moment bezig met een rouwplechtigheid. Ik mocht de kerk even bekijken en de heren op de foto zetten. Op het moment dat ik bij de kerk wil wegrijden zie ik de stoet mensen weer terugkomen, waarvan enkele vrouwen in Staphorster klederdracht. Uit respect heb ik hen maar niet op de foto gezet.

Verder via Nieuwleusen, de Stouwe rechtsaf, een 10 kilometer lange weg, richting Ommen. Bijna aan het einde even voor het laatste rukkie mijn waterreservoir aangevuld. De verleiding voor een ijsje kon ik weerstaan, en ben ik de algemene route naar huis gereden. 
Helaas, ik wilde nog wel wat meer foto's maken, maar mijn toestel wil niet meer aan.... Ding is 10 jaar oud, geen schuld, maar jammer blijft het wel. Totaal zo'n 155 km.

Zonsopgang in Reestdal

Halfweg bij Staphorst

Omgeving van Kolderveen

Giethoorn

Leeg Giethoorn rond de klok van 7 's morgens

Afstappen ho maar, eerst zo maar proberen...

Dwarsgracht was minstens zo mooi als Giethoorn

Blokzijl

Er zijn ergere dingen!

Bij Sint Jansklooster

Belt Schutsloot

Ook hier smalle bruggetjes

Zwartsluis

Conradweg

Rouveen