19 04 Loppersum


Al enige tijd leek het erop dat afgelopen vrijdag mooi weer zou worden met de wind in het noorden. Een combinatie die in het algemeen niet vaak voorkomt. Dus besloot ik vrij te nemen en me mentaal in te stellen op een bovengemiddeld tochtje. Alles was in kannen en kruiken om de M5 te gaan opmaken voor een rit. Maar ja, de donderdag sloegen alle weersverwachtingen om. Kans op regen in het noordoosten, laat dat nu precies de hoek zijn waar ik heen wilde. Diegene die ik wou bezoeken kon een dag later niet, dus ja, dan maar regenpak mee, en deze bleek ik ook behoorlijk nodig te zijn…
 
Gistermorgen om half 1 vertrokken. Wegens gemakzucht en de duisternis heb ik de route gevolgd die ik wist. Bij Mariënberg 10 km lang in het pikkedonker een bospad gevolgd. Jongens, wat was ik blij met de nieuwe verlichting, dat ding is geweldig, wat een zicht. Ik snap niet dat ik jaren heb lopen knooien met die andere lampjes… Bij Dedemsvaart de grote weg oversteken, en even later tufte ik Drenthe binnen. Kerkenveld, Alteveer, dwars door het centrum van Hoogeveen om even later de eerste bak koffie te nemen in een bushalte in het centrum van Pesse. En daar begon het ook te sputteren. Kleding gewisseld en ik ben zonder muziek aan verder gereden. De trein liep verder de nacht in. Spier, Beilen waar het fietspad verre van aangenaam is. Via Hooghalen waar het gesputter regen werd, kwam ik in Assen. De Oosterhoutstraat rechts, even zwaaien naar Bartje, en was ik alweer toe was aan een 2e pauze wederom in een bushok.

Daarna ging het verder naar Vries, en terwijl ik aan het twijfelen was over de regen, en of ik nog wel door moest gaan. Maar ja ik ben nu al zo ver gekomen, en ik was toch al nat... Het duurde het niet lang of ik zonder enige vorm van navigatie bij De Punt aangekomen waar je kunt kiezen of je linksom of rechtsom naar Groningen wilt. Deze keer heb ik daar de Mio aangezet om langs het kanaal, over een eerste helft belabberd helft 2 fantastisch fietspad Groningen binnen te fietsen. Bij de Emmabrug heb ik me verwonderd over het aantal treinen wat er stond, en om 6 uur stond deze jongen naast de Martinitoren. Helaas heb ik geen foto's want het regende en het was nog donker. Na een paar stoplichten was de Mio een afslag vergeten aan te geven, dus het via Ten Boer verder noordwaarts. Daar begon ook eindelijk licht te worden. 

 
In een boerenschuur mijn adres gebeld dat hij de koffie aan kon zetten. Het landschap is daar veel meer open en weid. Er staan lang niet zoveel bomen als hier. Na een kleine omweg kwam ik ongeveer half 8 dan aan bij Marco Roepers in Loppersum! Einddoel gehaald. Even weer warm worden, nieuwe koffie en foto's maken. Even drogen, de handschoenen kon ik gewoon uitwringen. Marco was zo aardig om me een eindje mee te gaan, scheelde mij weer batterij van de Mio, en hij liet me een paar mooie paadjes en bruggetjes zien.
 
Na wat extra wind in de banden te hebben gedaan scheidden onze wegen en ging ik alleen verder. Misschien dat het aan de regen lag, de Mio was er niet bij, bij Harkstede kwam ik daar pas achter. In Scharmer even weer een bammetje en hiep hiep hoera het was droog. Natte spul achterop geknoopt en verder maar. Via Kropswolde naar Hoogezand te fietsen. Daar ging het langs de grote boerderijen om bij de Groeve weer Drenthe weer in te gaan. De omgeving was gelijk weer anders. 
 
In Zuidlaren Berend de hand geschud, en na en troep schoolkinderen te hebben ingehaald reed ik de Drentse Aa binnen. Een mooi natuurgebied met mooie fietspaadjes. Waar je ook weer andere recreanten tegen kwam. Op het Balloërveld begon weldra zelfs de zon te schijnen, en deed ik mijn vest er tussen weg.
 
Daarna rolde ik Rolde binnen, en was ik voorbij Grolloo alweer toe aan een nieuwe bak koffie. Daar waren weer mooie paadjes die me in Westerbork brachten waar ik vorig naar Orvelte nog was geweest. De mio was leeg, gelukkig dat ik de rest nog wist van vorig jaar. Maar ja, toen had ik ook nog een klapper op mijn achterband... Kan er ook nog wel bij. Gelukkig stond even terug zo'n picknickbank waar ik een nieuwe achterband erin heb gezet. Een half uur later kon ik mijn weg vervolgen.
 
Via Drijber langs het kanaal naar Tiendeveen om via Hollandseveld het Drentse voor het Overijsselse te verwisselen. Een laatste stop op de grens en was ik weer waar ik een aantal uur eerder ook al was langs geweest. Weer de grote weg over, het bos door, de stuw over waar ik om ongeveer 5 uur half 6 thuis was. Ondanks de regen toch wel mooie rit gehad, qua afstand was het 240 km.

Even koffieadres wakker bellen

Het hele land is droog op Groningen na

Op de koffie in Loppersum

Samen op de foto

Bruggetjes in Groningen

Marco is een goede gids

Net voorbij Scharmer, het was gelukkig net droog

Natte zooi achterop, en weer door...

tussen Harkstede en Foxham

Vlak voor Zuidlaren

Berend Botje in Zuidlaren, ik was in de veronderstelling dat hij naar Amerika was gevaren.

Drentse Aa

Gasteren

Eindelijk droog Balloërveen

bij Rolde

Grolloo

Richting Westerbork, bij Elp in de buurt

Brug zonder reling

Klapper voorbij Westerbork

100 weg oversteken bij Dedemsvaart

Door het bos, omgeving Rheezerveen

De stuw bij Diffelen