22 02 Mooi Bennekom


Ik ben een paar keer met mooi Twente mee gefietst. Een ligfietsclub die maandelijks zaterdags rijdt vanuit Hengevelde of Delden. Het was al een tijdje een wens van me om ook eens mee te doen met een andere club. Er is er ook een in Zutphen, ook redelijk in de buurt, maar die rijden altijd op zondag, en dan zit ik in de kerk.

Een ander club die op zaterdag rijdt is Mooi Bennekom. Maar door corona, toch wel verre afstand, weer en andere activiteiten gaven redenen om het voor me uit te schuiven. De laatste tijd als ik ga fietsen neem ik er de vrijdag voor vrij, om in het weekend met gezin wat leuks te gaan doen. Bij hoge uitzondering had ik dus dit keer toestemming  van thuis om toch weer eens aan te schuiven bij een vaste club. Redenen genoeg: om eens wat andere ligfietsers te ontmoeten, wat leuke gesprekken en omdat een ander de tocht organiseert is het een complete verassing wat me te wachten staat.

De uitnodiging op de Ligfietssite ligfiets.net

Uitnodigingsfoto via per mail verspreid

Het leek me een mooi begin van het jaar, en het weer leek goed deze zaterdag volgens de voorspellingen.

Echter had ik in mijn hoofd dat ze 11 uur vertrokken, waarom is me een raadsel, dus vond ik rond half 5 weggaan een mooie ruime tijdsbestek, stel je voor dat je een lekke band krijgt of iets dergelijks. En kon ik nog een keer zitten onderweg voor een bakkie koffie. Maar eenmaal om 4 uur 's nachts aan de keukentafel te verslikte ik me in een boterham toen ik las dat ze 10 uur zouden vertrekken. Dus ging ik met iets meer haast om tien voor half 5 weg met eigenlijk te weinig speling. Dan zit je toch anders op de fiets dan dat je ruim de tijd hebt. Het is meer inspanning dan ontspanning. Maar goed, de reden was er dit keer...

Ik nam de gebruikelijke route, net als 2 maand terug, via Deventer naar Apeldoorn. Als je me het zou vragen zou ik je zo 90% van de straatnamen kunnen noemen waar je langs moet. Onderweg begon de heldere sterrenhemel te verhullen in de steeds dikker wordende mist en merkte ik dat het een paar graden vroor. Bij Apeldoorn was het het koudst. Het minst koude plek vond ik beschut tussen beton onder de A1 bij het van de Valkhotel. Staand koffie drinken, want  ik moest door. Ik heb een hekel aan te laat komen. 

 

Daarna maakte de Europaweg plaats voor de N304 en ging ik op een van de langste klimmetjes die ik zo ken, de lange weg op naar Ede. De klim is niet steil, maar wel gemeen lang.

Lekker kachelen door de Veluwe.

Blauwbekken bij Otterlo

Eenmaal in Ede op zoek naar de N224, rechtsaf naar Veenendaal. Daar begon het lekker warm te worden en kon de zonnebril op. Van hoge snelheden met weinig speling, werd het kalm aan doen om niet te vroeg aan te komen. Eenmaal bij De Klomp even zoeken naar station, aankomst kwart over 9, dus in 5 uur tijd zo'n 100 km afgelegd, mede door de korte koffiestop bij Apeldoorn. 

Tja, en dan was ik te vroeg, dan maar even wachten in halletje station, warmste plek aldaar. Een vrouw sprak me aan over waarom ik er met spiegel zat, vanwege mijn lichaam of zo. Ik wees naar mijn ligfiets hield mijn kortste versie van mijn verhaal. Ze stelde voor dat ik voor haar een maand ging bewegen, ze wilde ook wel fit worden, maar wist niet hoe, ze vond zichzelf zwak ratel ratel ratel mensen zijn hier niet aardig bla bla bla. Er kwam geen einde aan, gelukkig zag ik de anderen ook aankomen, dus zei ik maar dat ik mijn trein moest halen, de rest van de zaal met vraagtekens achterlatend. 

Niet zo snel, maar wel gezellig rijden zo

Tijd voor de toertocht, totaal waren we met 7 man, twee heren herkende ik van drie half jaar geleden van mooi Twente, de rest van de namen leerde ik vlug. Het tempo ging van 100 km in 5 uur tijd, naar 50 km in 5 uur tijd. Ik probeerde vaak ergens achterin te rijden.


Vaak lukte dat niet. De organisator had een mooie route uitgezet. Stukken bij de Davindsgrift oostwaarts van Veenendaal langs het water. We kwamen uit bij de Grebbeberg, stukken waar ik nooit kom. 

Even jeugdsentiment voor de medeliggers

Langs de Bisschop Davidsgrift

 

Later bij Rhenen langs de Rijn, zodat je het hoge water kon zien. Ik ben hier jaren geleden ooit eens de brug over gekomen naar mijn broer die destijds in Utrecht woonde. Daar ben ik toen via Tiel en Gorinchem naar toe gefietst op de Sparta die ik toen had.

In Rhenen ergens ook aangelegd, ruim de tijd genomen met koffie en jawel appelgebak natuurlijk. Als je met zo'n club fietst hoor je als je wat vist de mooiste verhalen,

langs de Rijn bij Rhenen

Zo was er een bij die vertelde dat hij als elektromonteur op zondagmorgen de tv aan het repareren was, en zijn streng gelovige opoe zich niets bedacht en alle onderdelen welke gesorteerd op de tafel lagen zo in de prullenmand kieperde: "zundags wark mag nie stark". 


Na de pauze nog klimmen over mooie paadjes door het bos door de Utrechtse Heuvelrug. Wel lastig om bij elkaar blijven. Voordat ik het wist stonden we weer op de verzamelplaats en wilde ik wat foto's laten zien. Helaas had de ober in Rhenen op een verkeerde knop van de belichting gedrukt zodat alle foto's daarna wit waren geworden. 

 

Een mooi clubje bij elkaar. Alleen had de ober op verkeerde knop gedrukt dat de belichting het niet meer deed, helaas dus niet meer foto's van de tocht.

Ik had me al voorgenomen de trein terug te nemen.  omdat het anders late soppen zou werden, en ik geen zin had in nog een keer de N304. 

Maar ja, welke trein? Vanaf daar was het 3 keer overstappen, en drie uur reistijd. Treinkaartje voor de fiets had ik al op zak. Qua tijd en gemak koos ik maar voor 20 km verderop gelegen Amersfoort centraal, zodat ik meer keuze had en maar 1 keer over hoefde te stappen. Natuurlijk net 3 minuten te laat voor de goede trein naar Zwolle, dus werd een trein later richting Almelo.


Maar dat overstappen op een andere trein in Almelo werd overstappen op een ligfiets die ik bij me had, omdat ik een half uur moest wachten. Die 15 km konden er ook nog wel bij. Alle kilometers bij elkaar opgeteld kom ik tot 177 km.

Amersfoort Centraal, wachten op de trein naar Almelooo.

De totale route was zo'n 177 km lang. Vroomshoop begonnen, de trein in Almelo moest ik een half uur op wachten, dan lig ik liever languit op mijn fiets dan wachten op zo'n perron.

Maak jouw eigen website met JouwWeb