21 09 Klein Amsterdam


Wat is de zin van het leven? Vele filosofen hebben er hun hoofd over gebroken. Èn een blije gebeurtenis aan de ene kant van de familie en in dezelfde week een verdrietige gebeurtenis aan andere kant van de familie. Dat ik iemand maar een paar dagen heb mogen kennen. Je het alweer kwijt bent voordat je het volledige besef van hebt. Dat zoiets zo'n schade aan verdriet achter kan laten. Dan komen zulke vragen bij me boven. Vandaag maar eens zo'n 190 km voor uitgetrokken om er over na te gaan denken. Om alles op een rij te zetten. Zonder muziek of wat dan ook.

 

Terwijl landschap onder me door glijdt lukt me aardig om op te schieten. Wel even wennen na zo lange tijd. Augustus waren niet altijd de weersvoorspellingen geweldig.

Ingang Park

Daarna direct de stad uit, via een mooi fietspad van Beekbergen naar Hoenderloo. Natuurlijk veels te vroeg bij de ingang het park. Om half 9 stond er al een hele rij. Ik dacht die man doet niet moeilijk, de eersten kunnen er wel in maar helaas. Het bleek een strontvervelende kerel die precies 9 uur de boel open doet. Maar goed. Eenmaal in het park bijna alle fietspaden gehad maar weinig wild gezien. Wel paar everzwijnen gehoord in de struiken naast mij, maar de beroemde burlende herten in september zijn waarschijnlijk allemaal opgevreten door wolven.

 

Eerste pauze onderin Apeldoorn

Als mens heb je soms ook verplichtingen.  Vandaag had ik meerdere doelen op het lijstje staan. Sommige dingen in de buurt was ik nog nooit geweest. Het park De Hoge Veluwe was om 9 uur geopend dus ben ik niet eerder dan half 5 vertrokken richting Deventer. Daarom weinig nacht gehad vandaag, het beetje donker wat ik heb gezien was bijzonder, je kon in de lucht door de oplichting de plaatsen zien liggen. Jammer dat er geen sterren te zien waren. 

Het ging een hele tijd op de automatische piloot. Terwijl de trappers maar draaien, ben ik zomaar al in Teuge. Bedenk ik me pas dat ik de spoorbrug had willen doen, terwijl de Wilhelminabrug al onder de banden was verdwenen. De eerste stop onderin Apeldoorn op vestiging van mijn werk. Gratis koffie wat wil een mens nog meer. 

Grootste watervallen van Nederland (volgens fietskaart Veluwe van Falk die ik bij me had.

Een paar fanatieke vogelkijkers stonden te zoeken naar steenuilen. Maar uilskuikens hadden ze nog niet gezien. Misschien niet goed gekeken? Ik ben niet zo'n museumloper dus heb ik maar een achtje van gemaakt dit keer. Er zat helaas ook weinig kleur meer in de hei meer. Dus het park had ik wel een keer gezien. Eenmaal voorbij de A50 watervallen bij Loenen. Dat was wel even leuk en een bezoekje waard.

 

Even later richting Klein Amsterdam een gehuchtje onder Klarenbeek om Wim die ik ken van het forum op te pikken zoals afgesproken. Hij op de roeifiets en ik op m5 gezellig gezamelijk oostwaarts. Wim wist een mooie route, met mooie fietspaden en rustige wegen en mooie lanen dus heb ik uit gemak mijn navigatie maar uitgezet.

 

bijgenaamd Wim de roetsende en ik

Samen even kijken bij een Ruïne de Nijenbeek en weet nu waar de uitdrukking geld over de balk vandaan komt. Zo leer je ook nog eens wat als je met een onderwijzer op pad bent. De IJssel op mijn verzoek al varend over gestoken met de pont bij Gorssel. Er was geen stel die romantisch voor aan de boeg stond. Eenmaal bij Wim thuis een bakkie koffie. Voor mijn doen veel te lange pauze want het duurde even voor ik weer in ritme zat. Wim blijkt ook buiten forum gezellige kletskous te zijn.

 

Een vriend van ons beiden, de IJssel

Gelukkig had ik daarna noordwaarts een windkracht 4 in de rug. Plaatsjes als Loo, Dijkerhoek kwamen al mijmerend nog geen antwoorden. 

Stukje langs de Schipbeek

Hoe smaller hoe mooier soms, omgeving Espelo

Dit keer ook maar als toetje de Holterberg en een stuk van de Sallandse Heuvelrug tot Hellendoorn meegenomen om nog wat te klimmen. Vanaf Hellendoorn de kortste weg naar huis te pakken. Vlakbij huis wist ik het nog niet. Wat is de zin van het leven? Ik denk dat ik deze samen met al mijn vragen bij Iemand anders neerleg. Iemand die gaat over het leven.

Als toetje de Sallandse Heuvelrug nog over

Sprengenberg bij Haarle

De route was zo'n 190 km lang