21 07 voor de kust gelegen


En dan kom je thuis na een rit door Noord Holland. Kom ik tot besef dat ik niet eens langs de kust ben gereden. Terwijl het daar zo mooi is. Gunst, ik was zo gefixeerd op de Amstel en Vecht dat ik dàt water helemaal was vergeten. Zo zie je maar, beter spijt van dingen wat je gedaan hebt dan spijt van dingen die niet hebt gedaan. Dus een mooie rit in verschiet om mijn vakantie te vieren.

Afgelopen weekend de route uitgedacht en uitgezet en in de navigatie gedropt. Doel: zoveel mogelijk fietspaden langs de Noordzeekust ofwel stukkie LF1. Ga ik in tegenstelling tot menig Nederlander niet op een handdoek op het strand maar op de ligfiets iets verder in de duinen liggen. Het is me wel goed bevallen om de eerste trein te nemen in Almelo rond 5 uur.

Mooi rustig en je kunt mooi op tijd ergens beginnen. Natuurlijk weer te vroeg weg en te hard gereden dat ik half 5 op perron sta. Terwijl ik zit te wachten komt er een wat gezette man met een hond naast me zitten. Meneer bleek dakloos, en dan kan ik het niet laten daar toch kritische vragen over te stellen. Een mooi gesprek op zo'n perron op de vroege ochtend. De talloze tattoos ook in het gezicht vond hij mooi maar kwam nergens meer aan het werk… En een hond, roken, geen thuis. Ik heb hem niets gegeven, niet dat ik hem niets gun maar hij vond het prima als mensen niks gaven. 

 

De trein vond zijn weg en ik stond op een mooi station in Haarlem. Aanvang van de rit rond kwart voor 8.

Start van de route vandaag

Westelijker kon niet zonder boot of natte voeten
Strand bij Zandvoort

Ik had wel door kunnen treinen maar ik stond te popelen te beginnen en ik was nog nooit in Haarlem geweest. Wel leuk om vanuit het station langs de Barteljorisstraat te fietsen, een mooie kans zo. Ik kwam aan het klooien omdat ik moest wennen aan Teasi one 4. Ik meende dat hij weer terug wilde naar het station. Wie gaat ook zonder oefenen en boekje lezen met zo'n ding op pad! Ik zegt de gek. De Zeilweg was zo gevonden en na wat klimwerk lag ik voor de kust in Zandvoort. Westelijker kon niet vandaag want dan zou ik moeten zwemmen. 

 Waarom ga je dan zo alleen fietsen, wat beleef zo allemaal op de fiets, vragen ze me wel eens. Ja probeer maar eens een omschrijving te maken...


Zuidwaarts Noord Holland uit, en ik reed op een van mooiste fietspaden Nederland. Deze gaat ook op het lijstje. Wat klimmetjes, weinig bomen, prachtig om zo'n eind door de duinen te kunnen kijken. En ga het rijtje maar af Noordwijk, Katwijk, even toiletteren in een hok die daarvoor is bedoeld. Duitse kentekens die het toch aandurven. Een vriendelijke goedemorgen hier, een groet daar. Wassenaar waar overstekende duinen je het soms best lastig maakt. Als je de verkeerde hoop zand treft is er niets aan te houden. Gelukkig zonder schrammetje de route kunnen doen. 

 

 

Katwijk aan zee

Even een klimmetje

Gestrand bij de pier in Scheveningen

De niet zo harde wind had ik in de rug vandaag, dus schoot het mooi op. Ik was zo bij de watertoren van Den Haag. Ik was inmiddels toe aan pauze. Niet vanwege het zitten, het was in de trein goed vertoeven, maar sinds thuis had ik niets gegeten. Ik vond een mooi plekje bij de pier in Scheveningen vlak voor het hotel. Lekker mensen kijken. Jaren terug ben ik hier ook eens naar toe gereden van huis met de Sparta. Ik overnachtte toen in Zoetermeer. Daar begon het fietspad druk te worden. Blijkbaar hebben ze hier ook vakantie. Soms goed opletten wat er allemaal oversteekt. 

Bij Monster kun je mooi hoog langs de Noordzee fietsen. Mooi maar ook steile stukken hier. Niet veel later of ik nam afscheid van de zee bij Hoek van Holland. En fietste ik tussen de kassen door naar het oosten. Verleidelijk om naar Hellevoetsluis weer de dam over te gaan, maar deze route heb ik 2 jaar terug al eens gehad naar Vlissingen. Dus heb ik nu de Hoeksche waard ook in de route opgenomen.

 

Bij Maassluis komt een nieuwsgierig stel naast me fietsen, vragen over wat ik aan de pet heb hangen, afkomst en doel. De Twentse tongval valt goed op blijkbaar.

Maassluis

Pont bij Rozenburg

Daarna stukkie varen naar Rozenburg. Daar een pas getrouwd stel op de foto gezet. Die kwamen uit Amsterdam en waren nu 2 dagen onderweg. 

 

Na een pauze weer verder, teasi deed wat het moest doen. Mooie fietsroutes leidden me door Zwartewaal en Heenvliet. Leuke plaatsjes zijn dat. Spijkenisse was ik al eens geweest dus kon ik het nu links laten liggen.

Ik ben dol op bruggen.

Zwartewaal

Ik heb blijkbaar niet goed gekeken op de kaart, want er lag geen brug naar Nieuw Beijerland. Pont twee voor vandaag. Deze was net zo leuk, de man voor mij had geen geld bij zich, maar nu werd de pontbediende, die het al 38 jaar deed, al niet zo nijdig meer. Deze euro heb ik hem maar extra betaald, hoefde de schipper niet te wisselen. En ik was in Nieuw Beijerland. 

 

Water op, na gebrek aan voorzieningen was een man in de tuin bezig. Gelukkig ook een buitenkraan, dus de flessen waren zo gevuld. Alleen al voor het maandbedrag van dit optrekje moet ik geloof ik al een hypotheek afsluiten. 

Tussen de knooppunten ergens in de Hoeksche Waard

Tijd voor de Hoeksche waard. Ook zoveel mogelijk fietspaadjes opgezocht met verschillende bruggetjes en rust. Heerlijk fietsen hier. Na het laatste bruggetje bevond ik me bij Willemstad in Noord Brabant. Deze vestingstad heb ik laten schieten om de juiste trein terug te halen. Ik vond de tijd dringen. Maar ondanks dat ik de nogal wat saaie kortste weg via Oud Gastel, Roosendaal binnen kwam inderdaad, net de trein gemist. 

 

De brug naar de volgende provincie

Laatste loodjes

Maar goed een trein later zorgde ervoor dat ik driekwartier in Almelo moest wachten. Deze 3 kwartieren dus niet op een bankje op het station maar op de ligfiets doorgebracht. Toen ik thuis eenmaal het laatste korrels zand uit de schoenen klopte bedacht ik me maar weer hoe mooi het was vandaag. 

Oud Gastel

Na paar uur in de trein nog in de avondzon huiswaarts 

Zo'n 150 km, plus op en neer Almelo, is totaal zo'n 180 km.