21 04 Rossum


De hele week is het al prachtig weer. Reden genoeg om nog even een rondje te maken vandaag. Het kon mooi tussen de grens van de avondklok en het tijdstip dat we als gezin koningsdag gingen vieren met spelletjes in de tuin. 

Het tijdstip van weggaan was zo'n kwart voor 5. De eerste schemeringen roerden zich al in de lucht. De lampen aan en richting Almelo. Nog geen vlag te zien. Het enige wat oranje kleurden waren links en rechts wat licht van lantaarnpalen. Al vlug reed ik langs het kanaal oostwaarts richting Nordhorn, dit onder het concert van de vogels die het hoogste lied zongen. Terwijl ik lekker de vaart erin had, zag ik een paar eenden staan midden op het fietspad. Deze stonden te slapen bleek. Ze waren niet voldoende voorbereid op een vroege vogel uit Vroomshoop die vol gas met een ligfiets eraan kwam. Want deze vogel dacht dat ze wel aan de kanten zouden gaan. Helaas, moet ik bekennen dat ik voor het eerst in mijn leven, een eend aan heb weten te rijden met een fiets. Ik weet niet of het een witte eend was, en of er een blauwe eend in de bomen hing, maar ik voelde in elk geval een stuk eend onder mijn banden doorgaan. Deze vloog luid kwakend van ergernis en pijn het water in. 

Verbandtrommel had ik niet bij me en mijn BHV materiaal ligt nog op het werk, dus dat werd hem niet. Verder dan maar oostwaarts. Even kijken bij 't Stift een kleine nederzetting bij Weerselo. Ik ben er wel eens vaker geweest, maar dat is jaren geleden. Talloze reeën waren er te zien in de weilanden overal. Prachtig om te zien. Ook eekhoorns stoven de bomen in pal waar ik langs kwam. 

Ik was nooit in Rossum geweest. Waarom niet weet ik niet. Het stelt qua dorp niet veel voor, en het ligt niet echt aan doorgaande routes. Nu heb ik de route met de knooppunten er langs gefietst. Best mooie omgeving hier in Twente met al die zwarte boerderijen. Ootmarsum heb ik dit keer links laten liggen en ik wat paadjes opgezocht die dwars door het Springendal gaan. Het glooit hier behoorlijk in deze omgeving, dus ik heb enorm genoten hier. Ook zijn er verschillende kapelletjes te vinden langs de straat. De afgelopen paar keren reed ik uit gemak van Vasse de makkelijke weg naar huis. Ik besloot nu een stukje om te gaan om even te gaan kijken bij Watermolen Bels in de buurt van Mander. Wel even grappig om daar te kijken, en de vergelijking met Den Haller is natuurlijk snel gemaakt. Vanaf hier was het racen, want het was ongeveer 8 uur, en ik wist dat ik nog 25 km moest. We zouden als gezin ergens gaan koffiedrinken en hadden om half 10 afgesproken, en ik wilde nog even onder de douche en me andersom aantrekken. Dus was ik blij met de wind in de rug. Via Manderveen ben ik zoveel mogelijk fietspaadjes langs Westerhaar huiswaarts gefietst waar ik precies om 9 uur het pad indraaide. Geen pauze gehad onderweg, terwijl ik een thermoskan in de fietstas had zitten! Enkel wat plaatjes geschoten. Totaal zo'n 80 km gefietst vanmorgen.

Zelfs de lucht kleurt oranje op deze koningsdag!

't Stift bij Weerselo. Men kende vroeger een tijd dat het andersom was.

Rossum, de kerk is haast nog groter dan het dorp zelf

Omgeving van Volthe

Springendal vlakbij de grens

Geen mens gezien of gesproken onderweg

Hooidijk

Watermolen Bels

Tussen Manderveen en huis

Deze apparaten staan hier al zo lang ik weet bij Westerhaar in de buurt. Ze doen me altijd aan mijn pa denken. Die als klein jochie langs dergelijke machines stond en droomde, dat wil ik ook. Uiteindelijk is hij ook op een moderne graafmachine terechtgekomen en hoeft nog maar een paar jaar voordat hij met pensioen kan...

Zo'n 80 km vandaag