19 09 Bourtange


Eigenlijk had ik hele andere plannen vandaag. De wind zou net als de rest van de week in het zuidwesten zitten. Dus had ik een tocht voorbereid naar het park de Hoge Veluwe. Ik ben er wel eens eerder geweest met de Gazelle, het leek me nu met de ligger wel leuk die kant eens op te gaan. De vorige keer (naar Vlissingen) ben ik er in de holst van de nacht doorheen gegaan. Dus ik zou vandaag om 4 vertrekken, want het park is om 8 uur geopend, ben ik mooi voor de meute aan.

Tot de laatste dagen de weersvoorspellingen veranderden. De wind zou uit het noorden waaien, maar dan niet zo hard. Tja, ik ben niet vies van een beetje tegenwind. Tot ik vannacht met boterhammen en koffie om rond de klok van 3 aan de keukentafel zat. Ik hoorde het ruisen van de blaadjes, het waaide! En dat doet het over het algemeen 's nachts niet, als ik ga fietsen dan... Na enig onderzoek op buienradar, bleek de wind nog uit het zuidwesten te komen, nu met kracht 4 te waaien en langzamerhand daags via noordwest naar noord te gaan waaien. Dat zou dus betekenen, als ik (te) eigenwijs was, ik 180 km tegen de wind in kon gaan fietsen. Daar had ik geen zin in. Gelukkig heb ik altijd een paar bestemmingen en routes op de plank liggen, dus na 10 minuten klooien met laptops de Mio en mijn telefoon had ik de route naar Bourtange ingeladen.

Ik wist globaal nog waar de route langs zou gaan, dus ben ik alsnog om 4 uur vertrokken, met de wind vol in de rug via Mariënberg, langs het kanaal een oude schoolroute van mij naar Hardenberg. Even de juiste weg zoeken in Gramsbergen en het kanaal was weer gevonden. Inderdaad verjaag ik mij weer, en kom weer via het grote industrieterrein Coevorden binnen. Dwars door de stad naar Dalen. Ik heb blijkbaar niet goed op buienradar gekeken, want het begon te miezeren. Nou ja, miezer is niet erg. Tot het bij Holsloot begon te sputteren. Bij Emmen kwam het met bakken uit de hemel. Gelukkig was er een bushokje gouw gevonden en kon ik even schuilen tot het slimste voorbij was. Ik was na bijna 3 uur trappen toch toe aan een bakkie koffie.

In Emmen kwam ik terecht op een of ander parcours, dus ben ik zonder publiek of applaus een finish overgegaan. Ik had de rit ook nog niet klaar, dus en terecht! Na Emmen nog een bui in het bos richting Valthe, en daarna Valthermond. Dat hebben ze gebouwd om het geduld te testen van Twentse ligfietsers, want het dorp kwam geen eind aan. Leuk dat ik nog terecht kwam in een dorp bij een school, net op het moment dat de ouders hun kroost daarheen brengen. Vele kinderhanden vragend wezen wat dat voor gekke fiets was. Bij Musselkanaal rechtsaf, ik voelde inmiddels dat de wind in mijn rug bleef waaien en kwamen na flinke afwisselingen in bos en boerenland er gehuchten en buurtschappen waar ik nog nooit van had gehoord: Sellingerbeetse, Jipsingboertange en bij een tankstation in Jipsinghuizen heb ik mijn water aan kunnen vullen.

Al vlug kwam ik in Bourtange, rond 10 uur werd alle winkeltjes en cafés geopend. Leuk om daar even te zitten en te eten. Ik heb ook maar even een korte wandeling gedaan, en wat foto's gemaakt en korte broek aangetrokken. Best bijzonder tussen de boerenlanden zo'n vestingdorp aan te treffen. Inmiddels zat de wind in het noorden, dus ook terugweg had ik de wind in de rug, en flink ook! Bij Zuidveld kwam ik in gesprek met een Duitser, ik dacht dat hij pech of problemen had. Het bleek een fan te zijn van geocatching. Tja ieder zijn hobby. Bij Ter Apel ben ik ook de grens over gegaan om een iets meer doorgaande weg te nemen door Duitsland via Rütenbrock. Daarna even balanceren op de grens en in de buurt van Barger-Compascuüm was het wel tijd voor een bammetje en de laatste koffie. Daarna was het echt even genieten om langs het Bargerveen te fietsen. In het zuidoosthoek van Drenthe kun je dat vinden, echt een aanrader, en het is nog gratis ook!

Ik had geen zin in Coevorden, dus ik ben weer met een smokkelroute de grens over gegaan om via Hoogstede deze kant weer op te rijden. Daar bleek te weinig lucht in de voorband. Even weer oppompen, en hij leek goed. Tot ik na 3 km over de weg fietsen (fietspad lag eruit, en omrijden weet je ook niet waar je uitkomt) niet vooruit te branden was. Ja hoor, weer te weinig lucht. Tja, ik ga niet de laatste 30 km nog 10 keer pompen. Dus in een bushokje maar de voorband gewisseld. Verder dan maar via Wilsum, Wielen, en ik was weer de grens over in Overijssel. De laatste loodjes via Kloosterhaar en ik was tegen half 5 thuis. Ik schat 190 of 200 km, maar dat zal ik nog uitzoeken. Tja, en dan na een douche gelijk op de bakfiets stappen om de jongens op te halen. Wat een mooie dag weer!

centrum Coevorden

Bijna verzopen in Emmen

Een Finish zonder publiek

Na regen komt zonneschijn...

Musselkanaal

Sellingerbeetse en omgeving. En dan zeggen dat Nederland vol is...

Water tanken in Jipsingbourtange

Bourtange

Om de vesting weer uit te komen hebben ze dit tunneltje en bruggetje over de gracht.

Langs Ruiten A kanaal weer zuidwaarts.

Balanceren op de grens, links Duitsland, rechts Nederland

Omgeving Emmercompascuüm. Let op de wolken zo mooi vandaag...

Bargerveen

Stukje afsnijden door Duitsland

Het ging als een trein vandaag, deze staat in Hoogstede.

Fietspad eruit, auto's met 100 km\h langs je heen...

Zou vrijdag de 13e hiermee te maken hebben?

Grens weer over, hier vlak om de hoek

Feestelijke thuiskomst zo