23 02 Laag Zuthem


Elke week krijg ik een email van Komoot met tips voor het weekend. Ik heb ooit eens de app gedownload om eens te kijken of ik hierop routes kon plannen. Verder dan de tips van anderen ben ik nooit gekomen. De mail lezen is alsof ik naast een andere fietser verschillende plekjes in de omgeving kan doornemen. Ik heb eigenwijs als ik ben nog nooit wat van tips van anderen aangetrokken, of zou het jaloezie zijn dat een ander mij is voor geweest? Desondanks werd mijn nieuwsgierigheid gewekt door landgoed Den Alerdinck, iets meer dan 30 km hiervandaan.  Ideaal om te ontdekken met een ligfiets. Het bleek een herenhuisachtig kasteel te zijn. Ik zit momenteel wat schaars in de vrije dagen, dus ben ik vanmorgen rond half 7 nog in het donker vertrokken in westelijke richting. De wind waaide redelijk in mijn snufferd dus erg hard ging het niet. Een route die ik goed ken langs het kanaal richting Zwolle. 

Verder als het viaduct de N35 ben ik dit keer niet gekomen. Daar net voorbij toen het eenmaal licht was geworden leidde de route linksaf richting kasteel en landgoed Den Alerdinck. De brieven hebben daar plaatsnaam Laag Zuthem staan, in de familie noemen we het Langeslag, vernoemd naar de langste straat in het dorp. 

Langs Zwolskanaal

Landgoed Den Alerdinck


Na een foto weer rechtsomkeert, en nu we toch in de buurt zijn leek het me wel wat om nog een kasteel in de buurt mee te nemen. Via de mooie omgeving van Lierderholthuis kwam ik ook hier een jaagpad langs het kanaaltje zuidwaarts bij een ander kasteel Nijenhuis terecht. Deze wordt naar mijn mening helaas gebruikt als museumgrond voor lummels van bont gekleurde dinosaurusbeelden. Ik vind namelijk zulke jurassicparkachtige toestanden niet echt passen bij een kasteel in Salland. Goed, meningen verschillen, ik haal mijn schouders op en fiets weer verder. In het dorp Heino, even verderop, meende ik dat vogels stevige Duitstalige schlagers aan het fluiten waren, maar ik kan vergist hebben. Via stukken van de oude Twentse weg ben ik weer oostwaarts gegaan.

Nijenhuis


Bij het bruggetje over de Regge kwam ik aan de praat met een paar mensen die er met natuuronderhoud bezig waren.
Ze waren druk aan het zagen en snoeien, gezellig in teamverband. Het bleek een afvaardiging te wezen van Vrijwilligerswerk Landschap Overijssel. De ene week op zaterdag, de andere week op donderdag, elke week op een ander terrein om de boel weer in orde te maken. Goed bezig om zo maar te zeggen. Even later draaide ik thuis rond een uur of 10 het pad weer op.
Daar werden pyama's van de jongens werden ingeruild voor kleren en de ligfiets voor de bezigheden thuis. Totaal zo'n 65 km geloof ik.

Maak jouw eigen website met JouwWeb