18 11 Telgte


Aangezien we vandaag als gezin een tijdelijke gast in ons dorp mogen verwelkomen met enig lekkers en gezang erbij besloten gisteren maar vrij te nemen met dat mooie weer. Ik had op 3 November ook een rit gepland, maar toen lag ik in plaats van op mijn M5 met griep in in bed. Tja, dan moet je een andere keer.

Omdat het zo laat licht wordt maar een uur later weggegaan. Tegen 2 uur koers op Almelo, Hengelo Enschede om bij Glanerbrug de grens over te gaan. Tot ik mij bij een pauze bedacht dat het lampje niet al te fel meer was. Na 83 keer proberen, en de laatste keer het blikje iets te verbuigen had ik eindelijk weer een goede voorlamp. Daarna ging het verder de duisternis via Gronau naar Ochtrup. Daar wist ik een fietspad naar Wettringen. Alleen was dit gedeelte pikkedonker, en mistig, en daardoor een bijzondere ervaring. Zodoende kwam ik al verder oostwaarts en begon me de hemel steeds langzamer lichter te worden. Er leek geen einde aan de schemering te komen. In de contreien van Emsdetten was het gelukkig licht genoeg om van de hoofdwegen af te gaan en de fietspaadjes te nemen.

Al gauw kwam ik aan in Reckenveld en daar was het K K K KOUD! Gelukkig was ik goed gekleed, maar op mijn fiets zat een ijslaagje van de bevroren dauw. Verderop begon het echt mooi te worden toen ik bij Greven een stuk langs de Ems reed. Verderop bij Gimbte linksaf om de Bockholterberge te bedwingen en al gauw had ik de juiste weg naar Telgte gevonden. Nog even kijken bij Haus Langen en hobbelde ik verderop Telgte binnen. Ik kan er weer een landkreis op mijn lijstje noteren: Warendorf. Het begon qua temperatuur inmiddels gelukkig weer aangenaam te worden.

Daarna terug naar huis, ditmaal over Münster. Alhoewel ik er vaker ben geweest met de fiets blijf ik dit qua gebouwen een mooie stad vinden. Even langs de Dom waar verschillende malen de politie in de buurt was. Even toiletteren bij een tankstation en deze jongen was al weer verder om in Altenberge linksaf te gaan naar Laer. Daar even genieten van een welverdiende lunch. Daarna verder naar Horstmar met een mooi centrum, een mooi poortje. Daarna was het even leuk 7% afdaling voor een kilometer lang. Ik moest mijn pet in de handen houden om dat ik anders bang was dat hij eraf waaide. Daarna hobbelde ik via Schöppingen verder via een mooi fietspad bij Nienborg naar Epe. Daar binnendoor naar Gronau om daar de grens weer over te wippen. 

In Glanerbrug wilde ik van mijn Mio200 gebruik maken om via Lonneker naar huis te gaan, maar dat ding was waarschijnlijk door de kou hartstikke leeg. Helaas schimmelkaas, dan maar een route die ik weet, ging het dezelfde weg naar Enschede terug. Daar heb ik even gezeten bij het "van Heekplein" en me verwonderd hoe het toch 80% van de mensheid het lukt zich voort te bewegen terwijl ze naar hun schermpje kijken. Daar ook maar de handschoenen weer aan, en verder maar richting Hengelo. Daar kreeg ik nog een opmerking van een jongeman: "cool ding hoor". Borne waar het alweer donker begon te worden. Ik had altijd nog geen 'zin' om de lampjes aan te doen, de lantaarns stonden ook nog niet aan, maar in Almelo zag ik hoe een brommer werd aangehouden door een typische zwarte golf van de politie. Toen maar zo wijs geweest om de lampjes weer aan te doen. Daarna was ik met het eten weer thuis. Geen gebruik gemaakt van de Mio (want dat ding werkt niet in Duitsland) maar met bolletje pijltje en de straatnamen opgeschreven op een papier. Totaal zo'n 240 km denk ik.

In buurt van Emsdetten, Dauw + Mist = K K K KOUD!! Maar wel mooi.

Ems bij Greven

Stukkie langs de Ems

Gimbte

Bockholterberge

Dortmund Ems kanal

Even bakkie doen, warme koffie, bij Vadrup in de buurt

paar km voor Telgte

Haus Langen

Telgte

Stukje langs de B51

Stukje klünen bij een wegomleiding, was net een skatebaan!

Münster

Wie goed kijkt kan de kooien zien hangen

Soms zijn de fietspaden aardig smal, maar wel een belevenis

Laer

Horstmar

Schöppingen

Mooie glooiingen van Münsterland

Wel even lachen

Mooi hobbelen

Omgeving Heek

Deze heren bleken jagers te zijn. Gelukkig begonnen ze op wild te schieten ipv ligfietsers uit Holland.

Epe dld

Van Heekplein Enschede, probeer hier maar eens langs te fietsen, maar het is me gelukt...

Hengelo

Maak jouw eigen website met JouwWeb